У ДП «Горохівське ЛМГ» випустили на волю 250 фазанів

%d1%84%d0%b0%d0%b7%d0%b0%d0%bd-%d0%be%d0%b1%d1%8b%d0%ba%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b5%d0%bd%d0%bd%d1%8b%d0%b9Розведенням цього птаха у Горохівському лісомисливському господарстві розпочали активно займатися ще минулого року. Тоді й був перший виліт фазанів на свободу  – у природний ареал, де немає людського догляду і гарантованих сніданків та обідів. Загалом за цих два роки горохівським мисливствознавцям вдалося випустити у природне середовище 250 особин – двомісячного молодняка, які вже здатні виживати самостійно.

Фазани приживаються у наших лісах досить добре. Підтверджено це спостереженнями працівників єгерської служби ДП «Горохівське ЛМГ», які неодноразово фіксували кладку яєць, натрапляли на молодняк.

– У наших мисливських угіддях достатньо водних об’єктів, заболочених територій, чагарників – тобто місць, де полюбляють гніздитися фазани, – розповідає головний мисливствознавець ДП «Горохівське ЛМГ» Григорій Биховець. – Правда, нам зі свого боку варто подбати про чисельність лисів, які полюбляють полювати на фазанів.

Але найбільшої шкоди, наголошує мисливствознавець, фазанам завдають навіть не лиси. Ворогом №1 для фазанів залишається… людина. І то не з рушницею (бо полювання на цих птахів у наших угіддях заборонене), а з сірником. Коли люди починають спалювати суху траву, горять гнізда фазанів, які дуже полюбляють для насиджування такі місця. Саме з цієї причини гине чимала кількість майбутнього потомства – просто згорає заживо…

І на завершення – про те, де взявся досвід із розведення фазанів у волинському лісі.

Таким в Україні давно й успішно займаються приватні господарства. А в Європі, зокрема тій же найближчій нам географічно Польщі, практично кожне мисливське господарство працює над розведенням цих птахів. Там уже кількість фазанів довели до такого рівня, що навіть дозволено полювання. У наших мисливських угіддях над цим поки активно працюють. І головне – результативно.

Прес-служба Волинського ОУЛМГ

Довідково.

Фазан має довжину тулуба до 85 см, вагу до 2 кг, довгий клиноподібний хвіст із 18 пір’їн. Пір’я на тілі у самців фазанів яскраве та красиве – різного кольору.

Фазан звичайний дуже обережний та боязкий птах. За першої нагоди намагається втекти. Дуже гарно бігає та стрибає. Вважається одним із найкращих стрибунів із куроподібних. У той же час фазан не дуже добре літає. Може пролетіти 70-150 м, але швидко виснажується. Тому намагається нечасто літати.

Це південний птах. На території України поширений у південних та південно-східних районах, а також на Закарпатській рівнині і у Волинський області.

Токування фазанів розпочинається з березня. Ток триває до 4 місяців і закінчується на початку червня. Птах при цьому будує гніздо, яке має вигляд невеликого поглиблення у ґрунті, облаштовує гілочками, рослинами, пір’ям. В 1 кладці буває від 7 до 18 яєць, частіше – 8-14 яєць.